Rätt aminosyror för vegetarianer och veganer

Vi har alla hört att vi måste få i oss proteiner, men egentligen är det aminosyrorna vi vill komma åt. Proteinet som finns i kött, grönsaker, spannmål och annat bryts ned till aminosyror med hjälp av enzymer i tarmarna. Våra kroppar kan visserligen producera egna aminosyror, men det finns några som vi måste få i oss via maten, de essentiella aminosyrorna. Olika proteiner innehåller olika mycket av essentiella aminosyror och det är bara ett fåtal som innehåller alla sorterna i tillräckligt hög koncentration. De som gör det kallas kompletta eller fullvärdiga proteinkällor. Dit hör exempelvis kött, mjölk, ägg, chia, quinoa och sojabönor. Men du kan också kombinera ihop råvaror som var för sig inte är kompletta, men som blir det tillsammans. Här kommer rekommenderade kombinationer som passar ihop. Även de som har dragit ned på sin köttkonsumtion kan med fördel komplettera sin kost med det som listas. Ha för vana att rotera kombinationerna i 3-4-dagarscykler, så du inte fastnar på en favoritkombination.

mandel – bovete, mandel – keso, mandel – soja

korn – kidneybönor, korn – cheddarost, kidneybönor – hirs, kidneybönor – sesamfrön

limabönor – brunt ris, linser – brunt ris, kikärter – brunt ris

paranötter – hårdost, paranötter – kikärtor, paranötter – soja

bovete – cashew, cashew – ärtor, färskost – jordnötter

havremjöl – vetegroddar, råg – linsgroddar, vetemjöl – groddar, potatismjöl – groddar

bönor – morötter, betor – valfri böna

dadlar – groddar, dadlar – bladgrönsaker

”Trail mix” (mandlar, cashew, jordnötter, kokosflingor, soja)

Smaklig måltid!