Mer C-vitamin åt folket

Forskning visar att en vuxen människa (ca 70 kg) borde få i sig 3-6 gram C-vitamin dagligen för optimal hälsa eller upp till 10 gram om du är sjuk, under stress eller utövar intensiv fysisk träning. Dagens RDI på 60 mg får dig bara att undvika skörbjugg, inte att må som bäst.

De allra flesta däggdjur bildar själva C-vitamin i levern, ifrån glukos. Till undantagen hör de flesta människoapor och vi människor, marsvin och någon fladdermusart. Det innebär att vi måste få i oss allt vi behöver genom det vi äter. Och det lyckas vi inte med, även om vi konstant skulle äta enbart råa frukter, bär och grönsaker. Djur som själva producerar C-vitamin producerar en jämn nivå när de mår bra, men upp till 7 gånger så mycket då de utsätts för stress. Vi människor ligger för lågt redan innan vi stressar upp oss. Så vad kan vi göra? Vi kan ta kosttillskott, men här finns det lite att reda ut först.

Men blir det inte bara dyrt kiss? Överskott rensas ut med urinen, så om du tar en dagsdos på 10 gram som en singeldos - ja, då kissar du ut mycket redan efter ett par timmar. För bästa effekt bör du sprida ut ditt intag över dygnet på 500 mg - 1 gram åt gången, eller så väljer du tillskott med TimeRelease, som släpper ut lite hela tiden under kanske ett helt dygn.

Överdos? Det är svårt att överdosera C-vitamin, eftersom det inte lagras i kroppen så länge. Det finns inget rapporterat dödsfall relaterat till C-vitamin.

Är pulver och piller lika bra? C-vitamin är samma sak som askorbinsyra och ur kroppens synvinkel spelar det ingen kvalitetsmässig roll om du tar pulver eller piller. Piller kan vara syraneutrala och är då snälla mot magen. För att askorbinsyra i pulverform skall bli neutral blandas det med bikarbonat. 1/2 tsk askorbinsyra kan blandas med 1/4-1/2 tsk bikarbonat i ett glas vatten och motsvarar ca 2,5 gram C-vitamin.

Rekommendationen är ett dagligt intag på 3-6 gram fördelat på 3-4 gånger under dagen. Vid minsta tecken på sjukdom ökas doseringen radikalt med fler intag/dag på 1-2 gram. Öka även förebyggande om du är under mental stress eller utövar intensiv träning.

OBS! Om du tar medicin eller har ett järnöverskott i blodet behöver du själv läsa på om lämplig dos för dig.

Den tvåfaldige nobelpristagaren Linus Pauling, en av molekylärbiologins grundare, tog dagligen under mer än 20 år 15–18 gram C-vitamin. Han skrev en bok om C-vitamin 1970 och ansåg att C-vitamin kan bota cancer och att hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Han var fram till sin bortgång, vid 93-års ålder, en mycket frisk och aktiv forskare.


C-vitamin är ett co-enzym (katalysator) som behövs i många av kroppens vitala funktioner och processer.

En sammanfattning av vad vi idag vet att C-vitamin behövs till:

·         medverkar vid bildning av kollagenfibrer i skelett, brosk, bindväv, fascia, ögon mm

·         stärker både det medfödda och det förvärvade immunförsvaret

·         kraftfull antioxidant genom att den donerar två elektroner, vilket gör den effektivare än många andra antioxidanter, som bara donerar en elektron

·         behövs för nervsystemets funktion

·         kan passera blodhjärnbarriären och därför bidra till att minska depression

·         ökar upptaget av järnjoner

·         skyddar kärlväggarna genom att göra dem mer elastiska, vilket indirekt sänker blodtrycket

·         minskar skadligt kolesterol

·         medverkar vid transport av fettsyror

·         har en antibakteriell och antiviral effekt samt förbättrar läkning av infektioner

·         fungerar som antihistamin och kan användas vid allergier och pollenreaktioner

·         avlägsnar plack på kärlväggar

C-vitamin har visat sig hjälpa vid behandling av lunginflammation, cancer (dos på 100-200 gram), andra inflammationer och infektioner som tuberkulos, kikhosta, stelkramp, körtelfeber, polio, gulsot, förgiftningar, njursten, snabbar på läkning av sår och brännskador, positiv effekt vid diabetes, blödningar och blödande tandkött, mm.


Källor: fasciaguide.com, kurera.se