Magen - kroppens andra hjärna

Magen kallas ibland kroppens andra hjärna eftersom den rymmer 200 miljoner nervceller och har ett eget nervsystem. Mår din andra hjärna bra? Så här fungerar den.

Här bor även mikroorganismer, tarmarnas mikrobiom, som kan kommunicera med våra celler och påverka vårt humör, hormonnivåer, vår energinivå och mycket mer. 70 % av ditt immunförsvar finns i magen. För att förstå hur man kan stärka sin mage måste man först förstå hur den jobbar när den mår bra.

Så här fungerar matsmältningssystemet

1.       Munnen – tugga maten väl för här sker den enda mekaniska bearbetningen av maten, när du svalt är resten av matsmältningen helt kemisk. Tugga tills konsistensen är som barnmatspuré.

2.       Magsäcken – här bearbetas maten med saltsyra och pepsin som bryter ner proteinerna i maten. Magsaften är riktigt sur, pH 1,5 (vatten har pH 7 och blodet har pH 7,4) och surheten dödar bakterier samt sönderdelar gifter. När maten sammantaget blivit tillräckligt sur släpps den vidare. Triggern som ser till att saltsyran bildas beror på ett ämne (acetylkolin) som bara frisläpps i rätt mängd om du är ostressad. Vid stress blockeras den delvis vilket leder till dålig matsmältning som kan orsaka sura uppstötningar, reflux, diarré, gaser, förstoppning. Citronjuice (pH 2) är en bra förstärkning av magsaftens pH och omvandlas till en bra basisk nivå vid matsmältningen.

3.       Tunntarmen – här blandas maten med enzymer från bukspottkörteln och galla från levern (via gallblåsan) vilket gör maten mindre sur. Proteiner bryts ner till aminosyror av bukspottkörtelns enzymer, kolhydrater till exempelvis glukos, fett omvandlas till fettsyror av gallan(olivolja blir korta fettsyror). Om gallan inte hinner med kan man få diarré, eftersom fettet smörjer tarmarna så att allt går för fort ut. Majoriteten av matens näringsämnen (vitaminer, fett, kolhydrater och proteiner) absorberas av tarmslemhinnans tarmludd, mikrovilli, och transporteras till blodet. Det som triggar bukspottkörtelns frisläppning av enzymer är saltsyran och matens låga pH-värde när den kommer från magsäcken. Medicin som blockerar saltsyreproduktionen kan vara skadlig att ta under lång tid, eftersom maten inte bryts ner tillräckligt utan bukspottkörtelns enzymer. Bukspottkörtelns produktion kan stimuleras med ingefära, som tillskott, i mat eller som te.

4.       Tjocktarmen – här absorberas vatten för att ge avföringen en fastare form och behålla värdefull vätska. Passerar maten för fort får du diarré och för långsam process ger förstoppning. Lagom är bäst! En liten mängd av näringsämnen från maten tas upp här, men den stora magin är att det är här ditt mikrobiom bor, alla dina snälla bakterier, virus och svampar(!). De bryter ned det sista av maten, skapar vitaminer, modulerar ditt immunförsvar och mycket mer.

5.       Ändtarmen – här absorberas ytterligare vatten och blodkärlen på tarmväggen går direkt ut i kroppen utan att renas av levern först.

Avföring luktar naturligt oangenämt och ska helst ha formen av en lång orm och kan vara lång som din underarm. Det ska räcka att torka sig med ett par torkpapper, annars är avföringen lite för lös. Den bör komma 1-3 gånger per dag och gärna första gången redan vid uppvaknandet på morgonen.

"All sjukdom börjar i magen." 
[Hippokrates - läkekonstens fader]

Ta hand om dig och din andra hjärna!

Källa: Dr M Pardee