Du behöver vara sur och basisk samtidigt

Kroppens optimala pH
  1. Salivens enzymer och sura vätska (pH 6,35-6,8) skall förbereda maten för nedbrytning, så tugga maten väl. Späd inte ut saliven med att dricka stora mängder vätska under måltiden. Drick istället en halvtimme före måltid eller en timme efter.
  2. Magsaften behöver vara lägre än pH 3, för att kunna bryta ner maten tillräckligt. Om du har magproblem kan detta vara det första du behöver rätta till. Det finns ingen annan mekanism längre ner i tarmsystemet som gör magsäckens jobb om du har för högt pH här. Ibland skriver sjukvården ut medicin som påverkar saltsyran i magen, men ett naturligt sätt att få en bra magsyra är att starta dagen med ett glas nypressad sellerijuice eller pressa 1/2 citron i ett glas vatten. Var rädd om din magsaft och undvik att späda ut den genom att dricka under måltiden. Ta inte bikarbonat eller något annat basgörande precis före en måltid.
  3. När maten skall vidare i tarmsystemet behöver den neutraliseras och det är bukspottkörtelns jobb. Bukspottet har pH 14 och ser till att den magsaftmarinerade maten neutraliseras och får pH 7.
  4. I tunntarmen bör pH ligga på 7 eller strax över. Här sker det största näringsupptaget. Om du äter mycket syrabildande mat, såsom animalier, ägg och mejeriprodukter, måste kroppen neutralisera det genom att använda basgörande mineraler. De finns i grönsaker, rotfrukter och frukt. Så om din portion innehåller stor mängd grönt och liten mängd syrabildande mat, kan du uppnå balans. Om du däremot undviker frukt o grönt behöver kroppen kompensera det med att öka produktionen av bikarbonat i levern. Om levern inte lyckas producera tillräckligt med bikarbonat kan blodet bli surt.
  5. Näringsämnen i maten tas upp i blodet med början i tunntarmen. Blodets optimala pH ligger på 7,35-7,46. Om blodets pH sjunker till 7 hamnar du i koma. Sjunker det till 6,7 dör du av försurning.
  6. Blodet förser vävnader och organ med näringsämnen som tagits upp i tunntarmen. Ute i kroppen bör pH ligga på 7 eller strax över. Det är inte bara syrabildande mat som kan orsaka ett syraöverskott i kroppen. Om du är stillasittande, stressar, lider av sömnbrist, bär på negativa känslor under lång tid, får en förkylning mm., så leder det till att syror bildas ute i kroppen. Kroppen vill till varje pris hålla blodets pH i balans och väljer då att lagra syror i skelettet, bindväv och andra organ. Det kan leda till frisläppning av kalcium i skelettet (benskörhet), att inflammationer blossar upp, smärta i bindväv, att oönskade bakterier förökar sig, etc.
  7. Efter tunntarmen hamnar födan i tjocktarmen där pH ligger mellan 5,5 och 7. Dåligt tuggad mat orsakar gasbildning här och är väldigt försurande.
  8. Det blod som levern har renat hamnar till viss del i njurarna där urinen har pH 4,5-8,0. Om du mäter pH på din morgonurin med ett lackmuspapper, bör ett genomsnittligt värde på en femdagarsperiod ligga på ca 6,8-7.

Vad du kan göra för att uppnå syra/bas-balans - homeostas

  • Ät bra kost där basbildande mat utgör 80 % av din tallrik (se lista nedan)
  • Morgonrutin: Återställ din saltsyra på morgonen med 2-3 dl sellerijuice på fastande mage eller ½ pressad citron i ett glas vatten på fastande mage
  • Kvällsrutin: Juica en hel gurka som dricks en timme efter kvällsmålet, för att ge kroppen en lätt basisk natt
  • Andas enligt holländaren Wim Hofs metod, som höjer vävnaders pH avsevärt (rekommenderas inte till de som haft stroke eller ofta har migrän). Filmer om honom finns på YouTube och han kallas även "The Iceman".
  • Träna avslappning, mindfulness, yoga, meditation
  • Undvik rökning och nikotin

Exempel på basbildande mat (som bör utgöra 80 % av din portion)

Korsblommiga grönsaker som broccoli, blomkål, grönkål och andra kålsorter, pak choi, gröna bladgrönsaker och de flesta grönsaker generellt, spenat, gurka, persilja, rotfrukter, potatis, citrusfrukter, bär, bönor, alger, frukter, hirs, havssalt, örter, örtte, frön, skalade mandlar m.m.

Exempel på syrabildande mat (som bör utgöra < 20 % av din portion)

Rött kött, fisk, ägg, skaldjur, bönor, tofu, solrosolja, bovete, mejerivaror, vetemjöl (de flesta spannmålsprodukter som innehåller gluten), socker, sötningsmedel, stevia, godis, läsk, nötter (ej mandlar), slånbär, plommon, kaffe, svart te, sockrad sylt, rabarber och alkohol.

Välj ekologisk mat till största delen. Besprutningar, gifter och kemikalier bör undvikas så långt som möjligt.

Att tänka på:

  • När man tar tillskott av mineraler så är citratföreningar de mest basgörande och ger en långvarig effekt. Citrat omsätts till bikarbonat, vilket stärker kroppens buffertsystem. Karbonatföreningar är också basgörande, men mer kortsiktigt.
  • När man tar bikarbonat som kosttillskott bör doseringen vara ca 1 tsk i ett glas vatten och kuren bör pågå i högst två veckor. Öka mängden frukt och grönt istället.

Följande symptom kan vara indikation på en försurad kropp

Skelettskörhet, smärta och förslitningar i leder och vävnad, fibromyalgi, reumatiska besvär, migrän, gikt, njursten, svårt att svälja, hård avföring, förstoppning, dålig matsmältning, ledinflammation, vätskeansamlingar (ödem), trötthet, orkeslöshet, utmattning, svampinfektioner, lågt blodtryck, sömnlöshet, magnesiumbrist etc.

Källor: Sanna Ehdin, Kurera, m.fl.